ПРИТЧА ЗА ВРЕМЕТО И ПРИОРИТЕТИТЕ В ЖИВОТА НА ЧОВЕКА

разказано от ВАЛЕНТИН НАЧЕВ

 

 

 

 

 

Един преподавател в своя час по кулинарно майсторство взел празен съд и го напълнил догоре с картофи. После събрал учениците си и ги попитал:

– Пълен ли е този съд?

– Да, пълен е. – веднага отговорили всичките му ученици в един глас. Тогава учителят взел  буркан с ориз и го изсипал в съда с картофите. Оризът заел свободното пространство между картофите, а учителят отново попитал:

– Пълен ли е сега догоре моят съд?

– Да!… – учениците отново потвърдили, че е пълен, а учителят взел пакет с брашно и го изсипал в съда. Сетне разтърсил препълнения съд и брашното се наместило между картофите и ориза.

Отново попитал учудените си ученици дали е пълен съда и отново чул утвърдителен отговор. Нужно ли е питане?… Естествено, че накрая брашното е запълнило и последното празно пространство, но той попитал още веднъж дали съдът е пълен. Учениците пак отговорили с едно единодушно и съвсем категорично:

– Да!..

След този отговор учителят отворил една бутилка с бира и я изсипал в съда до последната капка. Учениците започнали да се смеят, виждайки последното му действие, а учителят им казал със сериозен тон:

– Искам да запомните, че съдържанието на този съд е като човешкия живот. Картофите са символ на най-важните неща във вашия живот – семейството ви, здравето ви, децата ви, приятелите ви – все неща, които, ако загубите всичко друго и ви останат само те, животът ви ще бъде достатъчно пълен. Оризът е работата ви, къщата ви, колата ви и всички други по-значими неща, а брашното е всичко останало – най-малките и незначителни неща.

Никой от учениците вече не се смеел. В учебната кухня настъпила гробна тишина и след кратка пауза сериозният учител добавил:

– Ако най-напред напълните своя съд с брашно, няма да има никакво място, нито за ориза, нито за картофите. Същото се случва и с живота. Ако губите времето и енергията си за дреболии, никога няма да имате място за нещата, които са най-важни за вас. Винаги обръщайте най-голямо внимание на нещата, които ви правят най-щастливи. Играйте с децата си. Излизайте и бъдете с партньора си колкото се може по-често. Винаги ще се намери и нужното време, за да изчистите къщата и да подредите вещите си, но погрижете се най-напред за картофите, за нещата, които наистина си заслужават вашето внимание. Подредете приоритетите си. И когато имате пълен съд с картофи, винаги е възможно да минете в определени моменти без ориза и брашното.

– А какъв е смисълът на бирата? – попитал един от учениците.

Радвам се, че ме попитахте. С нея исках просто да ви покажа, че независимо колко пълен е животът ви, в него винаги ще се намери място и за една горчива бира. – усмихнал се учителят.